6 Veel voorkomende dieren op Bali
dieren die je liever niet ontmoet op Bali, maar die er wel zitten
Bali is een eiland waar je een hele prachtige dieren kunt zien. Maar helaas is niet elk dier even aangenaam om te ontmoeten. Zo is er ook reeks dieren die je niet tegen het lijf wil lopen en bij sommigen van hen ben je maar best extra voorzichtig!
Muggen
De mug, het dier die je het meest zal tegenkomen op Bali. Een diertje dat evengoed gekend is bij ons, al zijn de muggen in Bali wel veel diverser. Zo zie je de muggen die je in onze contreien ziet, maar evengoed heb je muggen die amper enkele millimeter groot zijn en helaas hoor je die niet. Waardoor je ze dus veel moeilijker betrapt en kunt doodmeppen. De muggenbeten valt bij iedereen verschillend, de een kan grote plakkaten krijgen en de andere heeft nergens last van.
Waarom hij dan toch voorkomt in de lijst van dieren die je niet wil tegenkomen? Omdat in Bali sommige muggen drager zijn van de denguevirus die de gelijknamige ziekte, ook wel bekend als knokkelkoorts, veroorzaakt. Een zeer pijnlijke ziekte het laatste jaar erg in opmars is en die gelijkaardige symptomen heeft aan een zware griep met koortsaanvallen tot boven de 40 graden. De kans om te sterven aan deze ziekte ligt tussen de 1 en 5 procent. En zo trek ik ook mijn eerdere woorden in, dat ze één van de minst schadelijke dieren zijn. Geen enkel dier dood meer mensen dan de mug. Zorg ervoor dat als je buiten zit altijd deze wierook aansteekt, zorg ervoor dat je jezelf goed insmeert met muggenspray (OFF) of (SOFFELL) en probeer altijd onder een muskietennet te slapen als je geen airco op je kamer hebt. Airco is koel en daar houden de muggen niet van.
Ratten
Er valt hier niet zoveel over te vertellen, behalve dat ze overal zitten. Zeker in gebieden waar veel afval ligt en waar er veel water is. Overal dus. En het blijven vieze beesten.
Duizend- en miljoenpoten
Een duizendpoot of een miljoenpoot ziet er niet meteen gevaarlijk uit en je zou hem ook niet in deze lijst verwachten, maar weet dat duizendpoten in Bali gemakkelijk 20 centimeter lang worden. En hun beten zijn giftig. Gelukkig is de realiteit veel minder dramatisch. Je komt ze vaak tegen in de tuinen. Tot nu toe heeft er mij geen enkele gebeten, maar ik moet ook zeggen dat ik altijd kijk waar ik mijn voeten neer zet en ook geen enkel dier aanraak. Van de grote, dikke bruine exemplaren blijf ik wel af.
Spinnen
Op Bali zul je overal spinnen tegenkomen in verschillende formaten, net zoals bij ons. Maar als ik het over een spin heb, dan heb ik het over echte spinnen Je zult in Bali veel kleine spinnetjes tegenkomen, zoals bij ons, maar als ik het over spinnen heb, dan heb ik het over échte spinnen. En die kom je hier regelmatig tegen. Maar ik kan iedereen al gerust stellen: spinnen in Bali zijn niet dodelijk en zijn zelf amper giftiger dan een wesp.
Apen
Iedereen vindt aapjes wel schattig en leuk om naar te kijken. En de apen, officieel de makaken, lopen op vele plaatsen op Bali in het wild rond, dat maakt voor ons Westerlingen een uniek gezicht. Het geeft je de kans om er op de foto mee te gaan of ze op je te laten klimmen. Maar diezelfde apen, weten ook verdomd goed hoe ze je moeten bestelen. Heb je jouw (zonne)bril, plastiek zak, flesje drank of gsm niet goed in de gaten, dan is er binnen enkele seconden wel een aap mee weg. Dit hebben we zelf ook meegemaakt maar we zien het ook regelmatig gebeuren. Mocht je je scooter parkeren in de buurt van de apenbos in Ubud of Uluwatu, dan grissen ze alles uit je scooter. Ze zijn zelf zo goed getraind, dat ze zonder problemen de schroefdop van een fles draaien. Maar nog meer dan het stelen, zijn de apen vooral gevaarlijk omdat ze in sommige gevallen hondsdolheid met zich mee dragen, een ziekte waarvan de overlevingskans minder dan 0,01% bedraagt. Word je dus gebeten of gekrabd door een aap, dan moet je stante pede naar het ziekenhuis, enkele dure spuiten in je arm of kont laten zetten om te vermijden dat jezelf hondsdolheid krijgt. En deze spuiten dien je paar keer te herhalen. Je kan je van te voren in Nederland laten vaccineren, dan geeft het je wat rust om binnen zoveel uur de eerste spuit te halen, maar je zal ALTIJD een spuit moeten halen ondanks je gevaccineerd bent. Raadpleeg daarvoor de GGD of waar je ook verzekerd mag zijn.
Varanen
In de lijst met dieren die je dagelijks ziet, kwamen de hagedis en gekko aan bod. Dat zorgt ervoor dat je niet meer opschrikt als er plots een gekko van dertig centimeter langs je heen spurt. Maar een varaan, de grotere broer van de hagedis en gekko, die zie je niet elke dag, en misschien gelukkig maar. De meeste varanen worden gemakkelijk langer dan een meter. Ze hebben wat weg van een kleine krokodil met hun geschubd lichaam, lange staart, spitse snuit en gelijkaardige manier van stappen, maar zijn zeker niet zo gevaarlijk als een krokodil. Al moet je wel oppassen voor de allergrootste soort varaan, de komodovaraan (in het Engels dragen ze de veel mooiere naam Komodo Dragon – Komodo Draak). Deze varanen-variant wordt gemakkelijk drie meter lang en een beet van dit monster leidt binnen enkele uren tot de dood door het gif dat ze in je pompen. Gelukkig komt die op Bali niet voor in het wild en kun je de komodovaraan enkel in dierentuinen of nationale parken bezichtigen.
Slangen
Nu komen we bij mijn grootste schrik, de slang. Zoals jullie weten gaan wij voor lange tijd naar Bali toe, en eerlijk, heb er wel een beetje schrik van met momenten. Op dit eiland vind je een waslijst aan dodelijke slangen. En dan heb ik écht wel de verkeerde keuze gemaakt om op Bali te willen gaan leven, want op dit eiland vind je een waslijst aan dodelijke slangen. Maar goed, wat voor slangen heeft Bali in de aanbieding? We beginnen met de Koningscobra, één van de bekendste én dodelijkste slangen ter wereld kun je hier terugvinde. De Zwarthalscobra of spuwende cobra? Aanwezig. En zoals zijn naam al zegt, bijt hij niet alleen, maar spuwt hij vanop enkel meters met een welgemikt schot recht in je ogen wat onherstelbare blindheid tot gevolg heeft. Waarna hij je alsnog kan bijten. De Island Pit Viper. Een adder, dat is toch niet gevaarlijk? Klopt, maar dit groene exemplaar met rode ogen is wél dodelijk. En hij verstopt zich dan nog eens in bomen of in struiken. En als je nog een lekker wilt gaan zwemmen in de zee, dan moet je daar ook opletten want daar zit de blauwe krait. Deze zwart wit gestreepte zeemonster is zowaar de meest giftige slang van Bali. En het is niet dat hij geen concurrentie heeft. En dit is nog maar het topje van de ijsberg. En dan nu de hamvraag: Kom je ook veel slangen tegen? Ik heb meer zeeslangen gezien dan slangen op het land. Echter let altijd goed op waar je je voeten neer zet, pak niet zomaar takken of planten vast of ga met je hand ergens overheen. Als je de rijstvelden in gaat ga dan altijd met een lokale bewoner, JIJ KENT de gevaren niet, hoe ze bewegen, wat hun favoriete plekken zijn. Luister altijd wat ze zeggen.